onsdag 6 maj 2009

Svinflunsan hajpad!

Jag tänker nu skriva ihop lite snabbt ett inlägg om varför jag tycker den nya "svininfluensan" är lite för hajpad. För mycket hysteri bakom nyheterna.

Om man skaffar sig lite perspektiv på tillvaron, inser man att det varje år dör tiotals miljoner människor av redan pågående epidemier!

Fattigdom, förorenat vatten, Malaria, Tuberkulos och AIDS/HIV. Snabbgooglar nu.

  • Fattigdomen dödar 25 000 barn varje dag, runt 9 miljoner barn varje år.
  • Förorenat vatten dödar 5 miljoner människor varje år.
  • Malaria dödar 2,7 miljoner människor varje år.
  • Tuberkulos dödar 1,6 miljoner människor varje år.
  • AIDS/HIV dödar 3 miljoner människor varje år.

Summa: runt 20 miljoner döda VARJE år.

Dessa 20 miljoner döda varje år nämns knappast i nyheterna...

4 kommentarer:

Daniel sa...

Svinflunsan är löjligt hajpad. Det enda läskiga med den är ju dödstalsprocenten. Att det verkar som flertalet procent av alla som insjuknar dör - även unga friska.

Men i rena siffror - är den ju såklart patetiskt. 26 döda liksom...

Mikah sa...

På ett sätt inte allvarligare än vilken annan flunsaepidemi som helst (tänk bara på hur många äldre & sjuka som sätter livet till vid varje årlig flunsaperiod), men såklart finns det varningstecken på att det kan bli pandemi a la år 1918. Dock borde den pandemin snabbt ebba ut på ett par tre månader. Samtidigt fortsätter miljoner människor dö av Malaria, HIV/AIDS, Tuberkulos, fattigdom, förorenat vatten varje år... :-/

Daniel sa...

Nja du, det är inte sant. Vanliga influensor dödar inte folk i procentsatser utan i promille av de infekterade (som högst).

rosy123 sa...

Really nice this site and moreover it is complete and easy to search. I thank you very much for these moments of relaxation.


Voyance mail gratuit

 
bloggping
View My Stats
Creeper